Ziek zijn en slecht slapen

Slecht slapen bij ziekte

Slecht slapen als je ziek bent?

Het griepseizoen is officieel begonnen en in mijn praktijk krijg ik veel vragen over slecht slapen als mensen ziek zijn.

Als je ziek bent heb je meer slaap en rust nodig dan wanneer je fit bent. Een slapend lijf is een helend lijf. Het is dus een goed idee om rust te houden. Maar ook en juist wanneer je ziek bent kun je soms slaapproblemen ondervinden.

Hoe dit werkt? Je lijf is hard aan het werk en zet zijn leger in om dat virus uit te schakelen. Doordat je hele systeem geactiveerd is om deze onuitgenodigde gast eruit te werken stijgt je hartslag en je bloeddruk. Dat geeft stress en dan maak je cortisol aan. Cortisol is de tegenhanger van melatonine. En helaas zorgt het ervoor dat je minder goed slaapt.

 

woman, bed, blanket-8136123.jpg
Slapen als je ziek bent

10 tips om slecht slapen te voorkomen bij ziekte

1.  Regelmaat.
Als je ziek bent en veel in bed ligt, dan raak je al snel uit je ritme. Je biologische klok raakt dan verstoord. Door regelmaat in je dag te houden en op dezelfde tijd op te staan kun je dit voorkomen.

 

2. Dutjes.
Je slaapt misschien overdag waardoor je ‘s avonds minder slaapdruk hebt en lastiger in slaap valt.
Probeer na 15.00u niet meer te dutten overdag zodat je ‘s avonds goed in kunt slapen.

 

3. Je bed is voor de nacht.
Lig alleen in je bed als je daadwerkelijk wilt slapen. Ga overdag op de bank in de woonkamer liggen als je wilt chillen. Zo voorkom je dat je brein je bed zal gaan associëren met wakker liggen.

 

4. Daglicht.
Buiten zijn met het zonnetje op je gezicht is erg gezond. Probeer als het lukt naar buiten te gaan en de zon op je gezicht te vangen. De frisse lucht zal je goed doen, het helpt je ritme te herstellen en je maakt vitamine d aan wat een belangrijke basis is voor slaap.

 

5. Beweging.
Wellicht moet je er nog niet aan denken. Maar zodra je kunt, ga dan naar buiten voor een wandeling. Hierdoor bouw je slaapdruk op waardoor je ‘s avonds makkelijker in- en door kan slapen. Daarnaast voorkomt het dat je ál je conditie verliest en tijdig weer begint met het opbouwen hiervan.

 

6. Acceptatie.
Als je ziek bent doe je niet zoveel. Je beweegt minder, bent niet hard aan het nadenken over problemen op het werk. Als je minder beweegt en jezelf minder druk maakt heb je ook minder slaap nodig. Je slaapbehoefte kan kleiner zijn dan normaal, accepteer dat.

 

7. Voeding.
Probeer cafeïne en alcohol te mijden. Deze stoffen zijn belastend voor je lijf en je lijf heeft het nu druk genoeg met het buitenwerken van het virus dat je onder de leden hebt. Ook in groene thee en chocolade zit cafeïne. Pure kruidenthee zoals lavendel- en kamille thee zijn betere keuzes nu.
Bananen en ongebrande nootjes zitten overigens vol goede basis stoffen voor slaap.

 

8. Medicatie.
Sommige medicatie zorgt ervoor dat je niet goed kunt slapen.
In dat geval kun je soms met het tijdstip van innemen experimenteren om te kijken of dat je slaap minder belast. Doe dit altijd in overleg met je arts.

En neem niet te snel slaapmedicatie. Dit is enorm belastend voor oa je lever en je slaapkwaliteit holt enorm achteruit, terwijl je juist een goede slaapkwaliteit nodig hebt om weer snel beter te worden.

 

9. Ventileer
Als je ziek bent heb je het vaak koud en doe je er alles aan om lekker warm te blijven. Dan is het een aantrekkelijk idee om het raam potdicht te houden. Toch is het gezond om elke dag je slaapkamer te ventileren. Dit heeft te maken met negatieve ionen, die, anders dan de naam doet vermoeden, goed zijn voor onze gezondheid. Ze komen van buiten en zitten in frisse lucht.

 

10. Een warm bad of douche
Je kunt voordat je naar bed gaat je lijf lekker ontspannen onder een warme douche.
Als je dan naar je koele slaapkamer gaat koelt je lijf een paar graden af. Dat is precies wat je lijf nodig heeft om makkelijk in slaap te vallen. Door te douchen help je dit natuurlijke mechanisme een handje.

Ook een warm bad kan deugd doen. Pas hierbij wel op dat je het niet té heet krijgt.

Overigens heeft onderzoek uitgewezen dat het warm houden van je voeten en handen in bed een positief effect heeft op je slaapkwaliteit. Dus met sokken aan slapen is in de winter helemaal zo gek nog niet!

Hopelijk draagt mijn blog bij aan je nachten tijdens het ziek zijn. 

Sterkte en heel veel beterschap gewenst!

De schrijver van dit blog

Mijn naam is Carinha Uytterhoeven. Ik ben 
Slaapconsultant en oprichter van slaapcoachpraktijk SLAPEN VOOR JOU

In mijn slaapcoachpraktijk help ik jou met het verbeteren van je slaap. Bij 90% van de cliënten wordt een goede slaap binnen 3,5 maand gerealiseerd. 


Hierbij maakt het niet uit of je al jaren slaapproblemen hebt of dat deze problemen recentelijk zijn ontstaan.

Slaapproblematiek met een medische oorzaak behandel ik niet. Hiervoor verwijs ik graag door naar gespecialiseerde slaapcentra.

Zittend in kleur