Hoe voorkom je een jetlag?

Jetlag voorkomen

Een jetlag

Iedereen die gereisd heeft is er wel mee bekend. Soms kan de vermoeidheid je volledige trip beïnvloeden. Zo ben ik zelf eens naar Curaçao gevlogen voor een zakelijk congres en heb gedurende 4 dagen enorm last van de jetlag gehad. Toen we naar huis vlogen was ik nog steeds niet geacclimatiseerd.

 

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een tijdelijke toestand waarin je je niet zo fijn voelt, veroorzaakt door het overschrijden van meerdere tijdzones. De symptomen van een jetlag zijn onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en problemen met de spijsvertering. 

 

De meeste mensen ervaren een jetlag wanneer het tijdsverschil groter is dan 3 uur, en vaak hebben ze meer last wanneer ze naar het oosten reizen en hun dag verkorten, dan wanneer ze naar het westen vliegen en de dag verlengen.

 

Kun je een jetlag voorkomen?

Nee, een jetlag volledig voorkomen is helaas niet mogelijk, maar je kunt wel stappen ondernemen om de impact ervan te verminderen en sneller te herstellen. Hier zijn enkele tips om een jetlag te verkorten en te overwinnen:

 

Slaapschema aanpassen

Begin enkele dagen voor je vertrek met het geleidelijk aanpassen van je slaapschema, afhankelijk van de richting waarin je reist. Ga bijvoorbeeld elke dag iets vroeger naar bed en sta iets vroeger op als je naar het oosten reist. Op deze manier kun je al een paar uur tijdsverschil compenseren en je lichaam voorbereiden op de nieuwe tijdzone.

 

Voeding

Pas je eetpatroon geleidelijk aan voordat je vertrekt, zodat je maaltijden alvast overeenkomen met de tijden op je bestemming. Kies voor lichte maaltijden die je spijsvertering niet te zwaar belasten en zorgen voor voldoende energie om de jetlag te overbruggen.

 

Hydratatie

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor, tijdens en na je reis. Voldoende water drinken ondersteunt je stofwisseling en helpt je lichaam zich aan te passen. Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen je extra kunnen uitdrogen en je slaap kunnen verstoren.

 

Beweging

Blijf tijdens je reis in beweging om voldoende slaapdruk op te bouwen en makkelijker in slaap te vallen wanneer je op je bestemming bent. Maak bij aankomst wandelingen in het ochtendlicht, wat je lichaam helpt om het nieuwe bioritme te vinden en sneller te wennen aan de nieuwe tijdzone.

 

Dutje

Als je vermoeid bent na aankomst op je bestemming, kun je een dutje doen. Houd dit dutje echter kort, bijvoorbeeld maximaal 30 minuten, en bij voorkeur voor 15.00 uur ’s middags. Op deze manier behoud je voldoende slaapdruk om ’s nachts goed te kunnen slapen. Het dutten later op de dag kan je nachtrust verstoren en het aanpassingsproces bemoeilijken.

 

Rustige planning

Geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren zodra je op je bestemming bent aangekomen. Idealiter zou je 1 tot 2 dagen moeten nemen om te wennen aan de nieuwe tijdzone, temperatuur, luchtvochtigheid, enzovoort. Plan je activiteiten rustig en vermijd een te strakke agenda in de eerste dagen.

 

Jetlag verminderen

Door deze tips toe te passen, kun je de impact van een jetlag verminderen en sneller weer goede nachten slapen op reis. Hierdoor kun je sneller genieten van je reis zonder de hinderlijke symptomen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te acclimatiseren. Een goede voorbereiding en bewuste keuzes kunnen het verschil maken bij het overwinnen van een jetlag.

 

Hopelijk helpen deze tips jou bij de volgende een reis om snel weer goed te slapen én uitgerust op te staan op de vakantie- of werkbestemming.