Ontspannen op vakantie

Ontspannen op vakantie

Voorkom dat je oververmoeid op vakantie vertrekt

 

Nog maar een paar weken en dan breekt voor de meeste mensen de zomervakantie aan. Echter hoe ga je ontspannen op vakantie en voorkom je die beruchte vakantiestress?


Vakantietijd is heerlijk! Maar laten we eerlijk zijn, de voorbereiding kan soms behoorlijk stressvol zijn. Het inpakken van je tas, bedenken wat je allemaal moet meenemen, de zorg voor je huisdieren regelen, en hoe ga je om met die beruchte ‘zwarte zaterdag’ op de weg? 

 

 Vakantiestress laag houden

 

Gelukkig zijn er manieren om het vakantiestress level laag te houden voordat je op vakantie vertrekt en je immuunsysteem niet teveel te belasten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je wakker ligt voordat je op vakantie vertrekt! 

 

Hoe ga je ontspannen op vakantie? Hieronder geef ik jou enkele tips en handvatten die jou kunnen helpen om niet oververmoeid op vakantie te gaan. Hoe uitgeruster je op vakantie kan gaan, hoe meer je kan uitrusten op je vakantie. 

Ontspannen op vakantie

Slim plannen is de sleutel

Gun jezelf wat ademruimte voordat je vertrekt. Plan je agenda een week van tevoren niet al te vol, zodat je genoeg tijd hebt om last-minute werkvragen af te ronden. Laat je collega’s weten dat je binnenkort op vakantie gaat, zodat ze je niet last minute met allerlei vragen bestoken. Op die manier kun je met een gerust hart je vakantie tegemoet gaan, wetende dat je alles goed hebt afgehandeld.

 

Geen stress om deadlines

Vermijd belangrijke deadlines net voor je vakantie. Je bent over een aantal weken weer terug en als je merkt dat het niet haalbaar is om iets op tijd af te krijgen, communiceer dit dan op tijd met je collega’s en stel een andere deadline voor. Zo hoef je je geen zorgen te maken en kun je ontspannen aan je vakantie beginnen, zonder de druk van naderende deadlines. Zeg nee tegen alles wat redelijkerwijs niet meer past en plan het over je vakantie heen.  

 

Geen overwerk

Overwerken kan funest zijn voor je energieniveau en algeheel welzijn. Het leidt tot stresshormonen die je slaap beïnvloeden en je immuunsysteem verzwakken. Dat wil je natuurlijk vermijden! Dus zorg ervoor dat je voor je vakantie een goede balans vindt tussen werk en ontspanning. Geef jezelf de nodige rust en voorkom die energie-roofbouw. Je gezondheid is belangrijker dan overuren maken.

 

Vroeg inpakken, geen gedoe

Begin ruim van tevoren met het inpakken van je koffers en tassen. Zelf probeer ik een week vooraf mijn koffers ingepakt te hebben. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over last-minute stress, kun je rustig alles verzamelen wat je nodig hebt en eventueel nog iets kopen wat je mist. 

 

Maak één keer een checklist van essentiële items en gebruik die iedere vakantie weer. Zo help je jezelf aan nog meer rust in je hoofd. Vergeet ook niet om belangrijke documenten, medicijnen en persoonlijke benodigdheden toe te voegen. Zo ben je goed voorbereid op een zorgeloze reis. 

 

Out-of-office: je bent er even niet!

Een paar dagen voordat je vertrekt kun je je out-of-office melding alvast aanzetten. Zo laat je je collega’s en klanten weten dat je op vakantie bent en weten ze wie ze kunnen contacteren in geval van spoed. Op die manier kun je met een gerust hart afscheid nemen van je inbox en je volledig richten op je vakantieplezier. 

 

 

Laat voor volledige ontspanning je laptop thuis. Je bent er even niet en hebt dat met je klanten en collega’s gecommuniceerd. Niemand die antwoord van jou verwacht. Je mag echt een paar weken per jaar niet bereikbaar zijn. En ja dat geldt ook voor de mailbox op je telefoon, gooi die er voor een paar weken gewoon vanaf! Of laat je partner het wachtwoord tijdelijk veranderen in een wachtwoord dat jij niet kent 😊

 

 

Ontspannen en uitgerust op pad

Als je de week voordat je vertrekt rustig kunt afbouwen, dan vertrek je meer ontspannen en heb je voldoende energie voor de reis. Je komt onderweg soms ook nog genoeg uitdagingen tegen waar een scherpe geest van pas komt!

 

Relax en geniet!

Last but not least, geniet volop van je vakantie. Laat de stress van het dagelijks leven achter je en laat jezelf volledig opgaan in de vakantiesfeer. Neem de tijd om te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en plezier te hebben. Een zorgeloze geest draagt bij aan een gezond lichaam.

 

Een ontspannen lijf en geest zijn een super basis voor goede slaap!

 

Fijne vakantie!

 

De schrijver van dit blog

Mijn naam is Carinha Uytterhoeven. Ik ben 
Slaapconsultant en oprichter van slaapcoachpraktijk SLAPEN VOOR JOU

In mijn slaapcoachpraktijk help ik jou met het verbeteren van je slaap. Bij 90% van de cliënten wordt een goede slaap binnen 3,5 maand gerealiseerd. 


Hierbij maakt het niet uit of je al jaren slaapproblemen hebt of dat deze problemen recentelijk zijn ontstaan.

Slaapproblematiek met een medische oorzaak behandel ik niet. Hiervoor verwijs ik graag door naar gespecialiseerde slaapcentra.

Zittend in kleur